Водата со цимет е богата со антиоксиданти, а во исто време и многу лесно се подготвува. Водата и циметот се моќно дуо, а овој пијалак е вкусно и хидратизирачко ...
Коморач/Морач/Анасон (лат. Foeniculum vulgare) е диво повеќегодишно растение со ароматични вкусови и ароми. Во зависност од дијалектот и областа, тој се ...
Пченката е денес многу распространета намирница. Се конзумира како зеленчук или мелена во брашно од кое се прави вкусен пченкарен леб. Палентата, традиционално ...
Иако сите знаат дека треба да ја пиеме потребната количина вода секој ден, повеќето луѓе не пијат доволно вода во текот на денот, бидејќи е попримамливо да ...
Циркулацијата на крвта во телото, е клуч за животот. Овозможува пренос на кислород и хранливи материи до сите ткива, со што ги храни сите клетки на телото и им ...
Никогаш не мислев дека ќе го кажам некогаш она: „ех, во мое време…“ Ама го велам. Не многу често, ама најчесто кога купувам нешто. Јас сум тешка за носење ...
Многумина што го пробале просото како метод за лекување на камења во бубрезите и песок, велат дека тоа им помогнало толку многу што веќе немаат никакви ...
Во овој период од годината има многу домати … Искористете ги на вистински начин. Знаете дека за добра и здрава зимница е важно зеленчукот да е добар и здрав, ...
Кога ќе ви дојдат на гости најблиски луѓе, кои се, патем, љубители на сувомеснати производи, ама не какви било, односно, индустриски, туку онакви, мераклиски, ...
Точно, лебот е полн со јаглени хидрати, а во многу случаи се прави од многу преработено брашно. Сепак, постои здрав начин на јадење леб од кој нема да се ...
Нашата читателка Олгица Русимов Павловска, е уметничка душа. Постојано изработува најразлични предмети, некои употребливи, некои само украсни. Некогаш, вели, ...
Ладно цеденото масло од сончоглед кое е релативно ново на нашиот пазар за првпат го пробавме на зелената тераса во „Јавна соба“ каде што во текот на јуни беше ...
Еве го рецептот за оваа чудесна ајурведска тинктура од ѓумбир. Измијте добро еден среден корен од ѓумбир,околу 30 грама, и изрендајте го заедно со кората. ...
Знаеме веќе дека е лимоните се здрави. Како дел од семејството цитрусни овошја, тие содржат низа нутриенти кои секојдневно му се потребни на организмот за ...
Наутро, веднаш кога ќе станете направете си чај, оладете го со коцки мраз, а потоа додадете и коцки од лимон , ако не послушавте и си ги направивте, ако не, ...
Кверцетинот е моќен антиоксидант кој ѝ припаѓа на групата флавоноиди, растителни супстанции растворливи во вода. Токму овој растителен пигмент е одговорен за ...
Комбинацијата на слатка лубеница и солено сирење создаваат неодолив летен оброк. Тие не се без причина совршен летен пар. Комбинирајте ги вака, можете дури и ...
Јаболковиот оцет има бројни здравствени придобивки, меѓу другото може да дејствува и како пробиотик. Јаболковиот оцет е дериват од ферментиран сок од јаболко, ...
Лимоните имаат долг рок на траење, но со текот на времето ја губат свежината, се намалуваат, се сушат или ја менуваат бојата. Сините мувлосани лимони исто така ...
Сигурно ја знаете статистиката: Инсектите можат да обезбедат три пати повеќе протеини и 30 пати повеќе витамин Б12 од говедското месо, користејќи дел од ...